Stefano Francesco Crinò1, Mirko D’Onofrio2, Laura Bernardoni1, Luca Frulloni1, Michele Iannelli2, Giuseppe Malleo3, Salvatore Paiella3, Alberto Larghi4, Armando Gabbrielli1
מאמר שפורסם ע"י ד"ר Stefano Francesco Crinò, רופא גסטרואנטרולוג בביה"ח G.B. Rossi באיטליה – נושא המאמר הינו בחינת הסבילות, הבטיחות וההצלחה הטכנית של צריבה בגלי רדיו תחת אולטראסאונד אנדוסקופי (EUS-RFA) לממאירות לבלב סולידית
מדובר במחקר שתוכנן בכדי להעריך את הסבילות, הבטיחות וההצלחה הטכנית של צריבה בגלי רדיו תחת אולטראסאונד אנדוסקופי, אשר מבוצעת בלבלב.
צריבה בגלי רדיו היא שיטה מוכרת, אשר בעבר השתמשו בה תוך כדי ניתוח בטן פתוח, כטיפול פליאטיבי (טיפול תומך בחולה שמטרתו אינה ריפוי). השיטה הראתה תוצאות מעודדות מבחינת סבילות, בטיחות והישרדות המטופלים, אך יצרה מספר תופעות לוואי חמורות כמו דלקת לבלב או פגיעה במעי הדק ובדרכי המרה. בהמשך התאימו את טמפרטורת הצריבה ואורך גלי הרדיו כך שנצפו פחות ופחות סיבוכים. יתרה מכך, כיום כאשר משתמשים בצריבה דרך העור או תחת אולטראסאונד אנדוסקופי התוצאות אף טובות יותר.
הטיפול בצריבה בגלי רדיו תחת אולטראסאונד אנדוסקופי הוא למעשה טיפול בחום, שגורם לנמק בגידול. צריבה בגלי רדיו יכולה להתבצע במגוון דרכים 🡨 בניתוח בטן פתוח, ניתוח בטן לפרוסקופי, טכניקות אנדוסקופיות אחרות או דרך העור. אולטראסאונד אנדוסקופי הוא כלי אידיאלי שיכול להנחות טיפולים שונים בלבלב, מפני שהוא מספק שיקוף של ההליך ברזולוציה גבוהה ומציג גם את הלבלב וגם מבנים הסמוכים אליו. זה רלוונטי מאוד מכוון שגידולי לבלב נוטים לפלוש למבנים סמוכים, שיכולים להינזק בהליכים הטיפוליים ולגרום לסיבוכים. אם נדגים את אותם מבנים בצורה טובה נוכל למנוע סיבוכים אלו.
סרטן לבלב מסוג אדנוקרצינומה (PDAC) מאובחן פעמים רבות בשלב לא נתיח. טיפולים כימותרפיים ורדיותרפיים שונים הניבו עד כה תוצאות מוגבלות, כאשר ההישרדות לחמש שנים נותרה 5-7%. לפיכך יש לחפש טיפולים שמשפרים תוצאות אלו, דוגמת צריבה בגלי רדיו תחת אולטראסאונד אנדוסקופי. אפשר להשתמש בטיפול זה גם עבור גידולי לבלב סולידיים אחרים בחולים לא נתיחים, או בכאלו שמסרבים לניתוח. מטרת השיטה היא להפחית את גודל הגידול, לשפר את הוסקולריות (זרימת הדם) בשארית הגידול ולגרות את מערכת החיסון כנגד הגידול. כל אלו יגדילו את יעילות הטיפול הכימותרפי שניתן אף הוא כנגד הגידול.
עבור המחקר הנוכחי נאספו 9 מטופלים (6 גברים, 3 נשים) – 8 עם אנדוקרצינומה של הלבלב (PDAC) ו-1 עם גרורה בלבלב שמקורה בסרטן כליה. מטופל 1 הוצא מהמחקר עקב איזור נמקי נרחב. בכל 8 המטופלים הנותרים בוצעה צריבה בגלי רדיו תחת אולטראסאונד אנדוסקופי, כאשר מתוכם ל-3 היה גידול בראש הלבלב, ל-3 גידול בגוף הלבלב, ול-2 גידול באיזור ה-Uncinate.
במחקר הנוכחי אלקטרודת הצריבה הונחה במרכז הגידול, ואנרגיית הצריבה הייתה נמוכה יותר ממחקרים שבוצעו בעבר. החוקרים מאמינים ששימוש באנרגיה נמוכה יותר, לזמן ארוך יותר, מניבה תוצאות צריבה טובות יותר.
מבחינת בטיחות הטיפול; לא נצפו סיבוכים משמעותיים מוקדמים או מאוחרים במשך חצי שנת מעקב. 3 מטופלים הציגו סיבוכים קלים אחרי ההליך, כמו כאב בטן שטופל עם משככי כאבים. הזמן הממוצע לאשפוז היה שלושה ימים.
מבחינת סבילות הטיפול; בכל 8 המטופלים נצפה נזק לגידול ע"י הצריבה.
לסיכום, צריבה בגלי רדיו תחת אולטראסאונד אנדוסקופי נראית כשיטה סבילה, בטוחה ואפקטיבית עבור ממאירויות לבלב, בדגש על אדנוקרצינומה (PDAC). תפקידה בניהול ובטיפול של גידולי לבלב חייב להילקח בחשבון.
תמונות:
בתמונה A רואים סריקת CT המציגה גידול בראש הלבלב (היכן שמצביע החץ), לפני שבוצעה צריבה בגלי רדיו תחת אולטראסאונד אנדוסקופי.
בתמונה B רואים סריקת CT המציגה גידול בראש הלבלב, אחרי שבוצעה צריבה בגלי רדיו תחת אולטראסאונד אנדוסקופי.